Borstcrawl baan

Wat moeten we verstaan over het begrip borstcrawlbaan?
Laten we eerst maar eens kijken wat voor slagen we allemaal kennen.

Schoolslag   (de minst vermoeiende slag maar wel een slag die het lichaam het meest belast).
Borstcrawl    (Een gezonde slag die vermoeiend is maar waarmee je een hoge snelheid kunt                                   bereiken)
Rugcrawl      ( een slag die vergelijkend is aan de borstcrawl maar dan op de rug)
Vlinderslag   ( een slag waarbij beide benen en beide armen dezelfde beweging maken)
rugslag         (Schoolslag benen op de rug waarbij de armen op een vaste positie blijven)
Gecombineerde rugslag   (deze laatste is een combinatie van de normale rugslag benen en een                                omgekeerde vlinderslag armen)
Vrije slag       (zoals de naam al doet voorkomen is dit een slag waarbij alles is toegestaan)
Het begrip vrije slag wordt gebruikt in wedstrijden waarbij natuurlijk wordt gekozen voor de borstcrawl omdat deze slag in verhouding de snelste slag is.

En dan heb je ook nog de wisselslag (een combinatie van de eerste vier slagen waarbij de slagen elke baan of een gelijk aantal banen wordt gewisseld).

Zoals de naam Borstcrawl baan doet voorkomen zou er alleen maar borstcrawl in deze baan gezwommen mogen worden. In zwembad de Koploper wordt het op sommige momenten (wanneer het hun zo uitkomt) letterlijk zo gezien. Of dit de juiste benadering is dat is natuurlijk volledig afhankelijk van hoe je er mee om gaat.

Zelf heb ik een tijdje geleden in een ander zwembad mee gedaan aan een borstcrawl groep.
Maar in tegenstelling tot de naam werden hier verschillende slagen gezwommen.
Wat wel heel belangrijk is dat is dat als je een reeks borstcrawlbaantjes hebt gezwommen dan moest je dit altijd afsluiten met twee of vier baantjes uitzwemmen. Bij wedstrijdtrainingen wordt dit ook altijd gedaan. bij laatst genoemde hebben we het dan over professionals die weten waar ze mee bezig zijn. Zij hanteren de regel dat je een lichaam de gelegenheid moet geven om afbouwend bij te komen. Hiervoor wordt vaak een gecombineerde rugslag of schoolslag gebruikt.
Dit is niet alleen in de zwemsport zo maar in de meeste sporten.
denk alleen maar aan het begrip natafelen of uitbuiken na een stevige maaltijd.

Helaas krijgt de zwemmer in baan zes niet de mogelijkheid om een stevige training gezond af te sluiten tenzij hij op het laatste moment nog even van baan wisselt.
Ook tussendoor een baantje schoolslag om even bij te komen is hier op sommige momenten niet toegestaan. Maar het hinderlijke in de weg hangen aan het begin of einde van het bad wordt wel toegestaan. Net als het langdurig optrekken aan een startblok in een door zwembaan dat als zeer belemmerend wordt ervaren.