Moeder

Een reactie van Carla (de moeder van Isabel)

Maandenlange discussie geëscaleerd

Sinds vorig jaar mei zwemmen we bijna elke zondag in de Koploper in Lelystad. Dit komt omdat mijn vriend in Lelystad woont. Vanaf het begin hebben we daar een discussie over mijn jongste dochter van vier jaar oud.


In andere zwembaden, waar we voor mei 2009, zwommen, mocht Isabel gewoon met drijfmiddelen in diep water zwemmen. De verantwoordelijkheid omtrent de veiligheid wordt bij de ouder(s) neergelegd. Als je bij de Koploper binnen komt, wordt je ineens ontslagen van je verantwoordelijkheid als ouder. Je krijgt te maken met een kleinzielige regel dat kinderen, zelfs onder begeleiding van 2 ouders, niet met drijfmiddelen in het diepe water mogen.
Nu zwemt Isabel wekelijks vanaf dat ze 5 maanden oud was. Dat betekent dat Isabel meer dan 200 maal te water is gegaan. Daardoor is ze absoluut watervrij en zwemt ze baantjes, tenminste als ze niet kan gaan staan in het water en niet te pletter gelopen wordt in baden waar gespeeld wordt.

Begin februari dit jaar is er een gesprek geweest met Marco van de Water om te vragen of hij een uitzondering voor Isabel kon maken. Om hem gunstig te stemmen hebben wij toen voorgesteld om Isabel bij de Koploper op zwemles te doen. Isabel is toen getest in welke groep ze moest worden ingedeeld door een zweminstructeur. Omdat de voetstand nog niet juist was bij schoolslag moest ze naar kleur geel. Als die voetstand wel goed was geweest, had ze naar groen gemogen. Als je groen hebt dan mag je dus in het diepe zwemmen. Inmiddels is de voetstand enorm verbeterd en is ze naar groep wit gegaan. Daar kreeg ze les van iemand die de kinderen speelgoed geeft om te leren drijven terwijl dit iets is wat ze in een eerste groep doen. Verder wordt er bijna niets getest van wat ze moeten kunnen. Je kind wordt melkkoe van de Koploper. De kas van de Koploper groeit en je eigen portemonnee slinkt.
Over het al dan niet zwemmen in het diepe water is, tijdens het gesprek in februari, geen exacte afspraak gemaakt. In een mail die wij later kregen, heeft Marco van de Water een eenzijdige afspraak met ons gemaakt dat Isabel niet in het diepe mag zwemmen. De mailwisseling die daarna volgde, is inmiddels gestopt maar de laatste mails waren, van Marco van de Water zijn kant, bijna onbeschoft te noemen. Na de laatste mail hebben wij hem laten weten dat wij gewoon met Isabel in het diepe gaan zwemmen omdat haar zwemniveau dusdanig is verbeterd dat zij in ruime mate voldoet aan de gestelde zwemvaardigheden die zij eisen en daar is geen afwijzing op gekomen.


We zijn hierna gaan uitkijken naar zwemles elders. Daar is Isabel ook getest door verschillende zweminstructeurs die allemaal aangeven dat zij in het één na laatste niveau zit voor het afzwemmen. Niveau groen dus. Isabel heeft inmiddels bij 2 andere zwembaden ook les. Daar krijgt zij les in diep water en mag een groot deel van de les zonder drijfmiddel zwemmen.
Afgelopen zondag was het weer zover. Isabel zwom in het diepe en weer moet je de discussie aangaan. Nu is het zover gekomen dat mijn vriend schijnbaar 3 maanden de Koploper niet in mag omdat hij met mijn dochter in het diepe zou hebben gezwommen. De koploper zegt gewoon dat andere zwembaden niet capabel genoeg zijn om te bekijken op welk niveau een kind zwemt.


Ze bedoelen dat mijn vriend te lastig is om mee te discusseren omdat wij het onderhand zat zijn dat kinderen zoals Isabel doelbewust worden tegen  gehouden om te leren zwemmen onder begeleiding van de ouders. Natuurlijk heeft ze dan minder zwemlessen van het zwembad nodig maar dat recht heb je als ouder en kind toch?
De politie is erbij geweest om ons gezin uit het zwembad te laten verwijderen. En vandaag horen wij leugens over o.a. een handgemeen tussen mijn vriend en de badmeester. Nou, de krullen en bril van de badmeester stonden nog netjes op zijn hoofd toen we de Koploper verlieten. Mijn vriend heeft de badmeester met geen vinger aangeraakt.
Maar mijn dochter begrijpt er ondertussen niets van waarom ze niet verder mocht zwemmen en waarom ze elders wel in het diepe mag zwemmen en niemand loopt te zeuren. Koploper bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie op 29 april 2010.