Goedkoop of Duurkoop

Wat is goedkoop

Goedkoop of duurkoop (zwemles)

Een uitspraak die velen van u bekend voor zal komen.
Als een zwembad adverteert en zegt de goedkoopste te zijn dan bekomt mij een gevoel van hier wil ik het mijne van weten. De eerste vraag is: zijn ze werkelijk de goedkoopste?De tweede nog belangrijkere vraag is: krijg ik wel een gelijkwaardig product geleverd?

Om hier een goed antwoord op te vinden, moet je eerst kijken wat de andere zwembaden leveren en welk prijskaartje er aan vast zit.
Op de tweede plaats moet je kijken wat in het belang van het kind is. In feite is dit zelfs veel belangrijker dan het prijskaartje. Overigens is dit simpel na te gaan omdat de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) dit reeds voor ons heeft gedaan ( zie de link informatie voor ouders) of een paar fragmenten verderop in dit bericht.

Omdat onze dochter ook in twee andere zwembaden zwemles krijgt, is deze informatie voor ons direct voor handen. En omdat wij drie maanden in de Koploper niet welkom zijn en wij tenminste één keer per week vrij zwemmen (oefenen) met onze kinderen, komen wij regelmatig in andere zwembaden waar wij alle regels onderzoeken en navraag doen bij de toezichthouders. Ook vragen wij wat zij rekenen voor zwemles en hoe deze lessen worden gegeven.

Uiteindelijk hebben wij alles omgerekend om tot een zo eerlijk mogelijk resultaat te komen.
Hierbij hebben we rekening moeten houden met de tijdsduur van de lessen 60 minuten in de Koploper en 45 minuten in de andere zwembaden. Ook het aantal leerlingen in een groep is bepalend voor de prijs kwaliteitsverhouding.
Uiteindelijk hebben wij de adviezen van de KNZB gebruikt om de kwaliteit / kwantiteit van de lessen te benaderen.

De Koploper in Lelystad is inderdaad de goedkoopste:
€  5,80 voor een uur les op werkdagen
€  7,25 voor een uur les op zaterdag

De duurste les bij een ander zwembad (hier maken wij gebruik van)
€ 25,00 voor 45 minuten op werkdagen (omgerekend 33,33 per uur)

Een andere zwembad (waar wij ook gebruik van maken)
€  9,98 voor 45 minuten omgerekend 13,30 per uur) op werkdagen en op zaterdag

Om even terug te komen op dit laatste zwembad, waar het lijkt alsof zij duur zijn in vergelijking tot de Koploper, moet ik u verklappen dat zij in verhouding op zaterdag goedkoper zijn dan de Koploper.

Overigens komt de Vrijbuiter uit Almere met € 7,05 voor 45 minuten het beste uit de prijs / tijd / aantal leerlingen berekening.
Helaas kunnen wij u nog niets melden over de kwaliteit / kwantiteit omdat wij dit zwembad binnen vijf minuten hebben verlaten. (overigens zijn de entree gelden netjes terug betaald) en gaan wij ze binnenkort opnieuw een bezoekje brengen.

Er zitten dus nogal wat prijsverschillen tussen de zwemlessen in de diverse zwembaden.
Maar dit heeft alles te maken met de lestijd en het aantal leerlingen in een groep.

Voor € 25,00 wordt er 45 minuten les gegeven aan een groep van maximaal drie kinderen.
Voor €   5,80 wordt er 60 minuten les gegeven aan een groep van maximaal vijftien kinderen.
Voor €   9,98 wordt er 45 minuten les gegeven aan een groep van maximaal acht kinderen.
Voor €   7,05 wordt er 45 minuten les gegeven aan een groep van maximaal tien kinderen.

Het is niet zo moeilik om te beoordelen dat een leerling uit een groep van drie kinderen meer aandacht krijgt en sneller leert dan een leerling uit een groep van 15 leerlingen.
Maar wat is een aanvaardbaar aantal kinderen in een groep voor één zweminstructeur?
En wat is een aanvaardbare lesduur?
We schakelen even over naar de KNZB.

4
5

Hier is dan gelijk het antwoord op de eerste vraag:

Zes tot acht kinderen in een groep is heel iets anders dan 15 kinderen in een groep.
Een eenvoudig rekensommetje laat dan ook snel zien dat de inkomsten van 15 X € 5,80 meer is dan 8 X € 9,98 of 10 X € 7,05. Maar ja, je krijgt in de Koploper wel een uur les (je bent een uur aanwezig).
Wij komen hier later in het bericht nog even op terug.

6

Is het dan misschien wel goed dat er geen 60 minuten aan xc3xa9xc3xa9n stuk les wordt gegeven? Zo ziet u maar weer dat alles een reden heeft. Maar de uitspraak 60 minuten les in plaats van de 45 minuten in andere zwembaden komt hiermee wel te vervallen.

7


Nu zijn het adviezen die de KNZB geeft. Maar wij mogen er toch wel vanuit gaan dat de KNZB weet waar ze mee bezig zijn.
Alles op een rijtje is de Koploper uit Lelystad:

  • De goedkoopste per kind.
  • hebben zij de meeste kinderen in een groep.
  • is de aandacht voor uw kind 33 tot 48% lager dan in andere zwembaden.

Dit heeft tot gevolg dat uw kind langer zwemles zal moeten volgen om de zwemkunst aan te leren.
Het hoeft dan ook geen betoog dat u uiteindelijk voor meer lessen moet betalen.
Nu kent de Koploper ook nog lessen waarin er maximaal 8 kinderen in een groep zitten.
Hier hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan. (ze zijn dan niet meer de goedkoopste)

Het is voor u misschien wat meer werk om de juiste plaats te zoeken waar uw kind zwemonderwijs gaat volgen. U moet zich zeker niet blind staren op de 60 minuten omdat deze tijd nimmer volledig wordt ingevuld en volgens het advies van de KNZB zeker geen win win situatie oplevert.

Wij hebben zelf gebruik gemaakt van:

  • de Koploper met 15 kinderen
  • een zwembad met 3 kinderen (€ 25,00 per les)
  • een zwembad met 8 kinderen ( €  9,98 per les)

Buiten de hogere kosten per les moeten we in sommige gevallen ook vele kilometers rijden, wat natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee brengt. Maar aan de andere kant zien wij wel een duidelijk verschil in de kwaliteit. Zo zijn wij niet tevreden over de beoordeling in tijdslimiet en hebben we onze dochter al eens van instructeur laten wisselen omdat we niet tevreden waren bij de Koploper. Over de eerste en laatste instructrices waren we zeer te spreken ook al bleef het beoordelingsysteem in onze ogen waardeloos. Lees hiervoor ook de mailwisseling en de score op de hoofdpagina.

Ons grootste probleem met de zwemlessen in de Koploper bestaan uit de volgende punten:

  • Het duurt ontzettend lang voordat alle niveaus van een kind zijn bekeken. Hierdoor moet een kind langer dan nodig in hetzelfde niveau blijven oefenen.
  • Kinderen blijven eindeloos lang oefenen in ondiep water van 90 centimeter. Met name jonge kinderen maken hierbij gebruik van de gelegenheid om te gaan staan of lopen i.p.v. zwemmen. In andere zwembaden zwemt onze dochter in diep water waar zij niet kan staan en zwemt zij probleemloos volledige banen.
    In twee andere zwembaden zwemt zij probleemloos in een groep welke een niveau hoger ligt dan in de Koploper. En omdat de koploper dit niveau van andere zwembaden in twijfel trekt, mogen wij met haar niet in diep water oefenen. Dit terwijl zij hier wel examen in moet doen bij dezelfde Koploper.

Het uiteindelijke resultaat hoeven wij u niet meer uit te leggen.

Aan u dus de keus waar uw kind de zwemkunst leert.
Indien u gebonden bent aan de Koploper dan zouden wij met onze ervaring in elk geval kiezen voor de iets duurdere maar wel kleinere groepjes van acht leerlingen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie op 5 mei 2010.